fbpx

Skötselråd & underhåll – läder

Materialet läder

I vårt sortiment hittar du en hel del fantastiska lädermöbler. Äkta läder är ett naturprodukt där inget läder är den andra lik och därför är det viktigt att veta vilken skötsel som krävs för att förlänga livslängden.

Allmänna råd:

Regelbunden dammsugning med ett mjukt borstmunstycke.
Undvik användandet av rengöringsmedel som inte är anpassade för läder då det kan orsaka missfärgning.
Undvik vassa föremål för att bibehålla lädrets naturliga utseende och kvalitet.
Utsätt inte lädermöbler för direkt solljus eller värmekälla då det torkar ut materialet.
Se upp med icke-färgäkta kläder då de kan permanent missfärga läder med en naturlig ytfinish.

När rengöring krävs:

Torka genast upp spilld mat eller dryck med papper. Ju längre du väntar desto mer hinner lädret suga åt sig av eventuella vätskor. Detta är särskilt viktigt om det är ett anilinläder.
Torka av med en ren urvriden trasa
Polera ytan försiktigt med en mjuk bomullsduk.
Vid svårare fläckar:
Rengör med ett milt läderrengöringsmedel av hög kvalitet
Efterbehandla med en skyddskräm för att bibehålla lädrets mjukhet samt förenkla framtida rengöring.

Olika typer av läder:

Anilinläder: Denna lädertyp åldras vackert. En flitig användning av möbler i anilinläder ger materialet med åren sin alldeles egen patina. Lädrets naturliga yta är känslig och behöver god omvårdnad. Efter genomfärgning får anilinläder endast ett lätt ytskydd. Läder- och möbeltillverkare behöver ha stora fackkunskaper för att hantera anilinläder för att garvning, färgning, sortering och hanteringen ska bli rätt. För att inte tala om vikten av att välja rätt del av huden till rätt del av möbeln.
Semianilinläder: Förutom en genomfärgning får hudarna som blir semianilinläder även en lätt nyansering för att öka tåligheten och blir mer lättskött. Semianilinläder som färgats och nyanserats försiktigt har en god komfort och en naturlig känsla samtidigt som den är mer oöm.
Tekniskt läder – för extrema miljöer: Tekniskt läder saknar nästan helt den naturliga hudens struktur. Den lädertypen genomgår samma process som anilin och semianilin. Dock behöver den klara de hårda krav som ställs inom bil- och flygindustrin och därför får den ytterligare nyanseringar och behandlingar. Resultatet blir ett oömt, slitstarkt och lättskött läder som är enkelt att rengöra.

Har du fler frågor eller funderingar kring möbelunderhåll? Kontakta oss så hjälper vi dig gärna!