Carl Hansen & Søn är ett familjeföretag som idag drivs av tredje generationen. Det är hantverket som är kärnan i verksamheten och så har det varit sedan Carl Hansen grundade sitt företag 1908 i Odense, Danmark.

En mycket stor del av deras möbler designades från 1930- till 1960-talen av ledande danska möbeldesigners och arkitekter, och många av dessa produceras än idag!

Carl Hansen & Søn – dansk möbeldesign och hantverk sedan 1908

Carl Hansen & Søn har samma ambition idag som från första början; att göra möbler av högsta kvalitet med respekt för hållbar design, material och med mer än 100 år av traditioner och hantverkskunnande.

Under de första åren tillverkade företaget olika typer av specialritade möbler efter beställning, allt från matsalsmöbler till inredning för sovrum. Denna kombination av hantverkskunnande och serieproduktion blev snart firmans signum.

 

Fritz Henningssen och Hans J. Wegner

Carl Hansen & Søn har influerats av och samarbetat med några av de absolut största av våra samtida danska möbeldesigners och formgivare: 

 

 • Fram till mitten på 1940-talet samarbetade Carl Hansen & Søn med den kända danska arkitekten Fritz Henningssen. Henningsen designade en serie Windsor-stolar av vilka Carl Hansen & Søn producerade några av modellerna fram till 2003.
 • Carl Hansen & Søn inledde under sent 1940-tal ett samarbete med Hans J. Wegner, en då relativt okänd formgivare. Hans J. Wegner designade fyra stolar speciellt för Carl Hansen & Søn 1949. Bland dessa finns exempelvis den legendariska Y-stolen 
 • Företaget producerar även möbelklassiker från några av Danmarks mest influerande arkitekter så som Mogens Koch, Kaare Klint och Ole Wanscher som exempelvis ligger bakom Colonial Chair med inspiration från 1700-talet. Även internationella samarbeten förekommer, exempelvis tillsammans med den världskända japanska arkitekten Tadao Ando.

 

Samarbeten i världsklass

Idag är Carl Hansen & Søn den största tillverkaren av möbler med design av Hans J. Wegner. Carl Hansen & Søn har ett nära samarbete med Hans J. Wegner Studio vilket gör det möjligt för Carl Hansen & Søn att introducera och återintroducera den möbeldesign som Wegner lämnade efter sig – vilken i högsta grad har bidragit till att  etablera varumärket ”Dansk Design” internationellt. 

 

Välkommen till Ekerö Möbler

Vi på Ekerö Möbler erbjuder hela Carl Hansen & Søns sortiment! Välkommen att ta kontakt med oss för mer information, eller för att boka ett besök i vårt showroom!

Populära produkter

 • BM0488

  16 320 kr
 • CH88P – Ek

  Från 7 310 kr

  Finns i flera varianter

 • CH53 – Ek

  Från 6 560 kr

  Finns i flera varianter

 • CH29P – Ek

  Från 11 660 kr

  Finns i flera varianter

 • CH88P – Bok

  Från 8 020 kr

  Finns i flera varianter

 • OW602

  Från 49 910 kr

  Finns i flera varianter

CH 24 – Y-stolen

The Wishbone Chair, eller Y-stolen, är Wegners kanske mest kända skapelse. En lätt, snygg och bekväm stol med den karaktäristiska Y-formade ryggen.

Hans J. Wegner, 1949

OW 149 – Colonial Chair

The Colonial Chair, är Ole Wanschers klart mest kända verk. Den har sitt ursprung i Wanschers fascination för 1700-talets engelska möbeldesign.

Ole Wanscher, 1949

CH 327

CH 327 designades 1962 av Hans J. Wegner. Bordet finns i storlekarna 95 x 190 cm och 95 x 248 cm. Höjd 72 cm . Välj mellan ask, bok ek och valnöt i olika ytbehandlingar. Tilläggsskivor om 95 x 40 cm finns att köpa separat.

Hans J. Wegner, 1962

FH 419 – Heritage Chair

The Heritage Chair är designad av Fritz Henningsen 1930. Fåtöljen finns i läder och tyg med ben i ek eller valnöt. En matchande fotpall, FH420, finns som tillval för extra komfort.

Fritz Henningsen, 1930

CH 88

CH 88 ritades av Hans J. Wegner 1955. Efter att tidigare endast ha funnits som prototyp har nu Carl Hansen & Søn lanserat stolen.

CH88 finns i flera utföranden. Ett flertal lackfärger samt med eller utan stoppning.

Hans J. Wegner, 1955